Becoming a part of Europe: denkers gezocht voor Europees project

Becoming a part of Europe

Tumult gaat in dit megaboeiende Europese project met jeugdwerkers op zoek naar methodes om jonge nieuwkomers te betrekken. Het beste nieuws? Jij kan één van deze internationale denkers zijn!

Becoming a part of Europe?

In 2018 werkt Tumult mee aan het Europese project ‘Becoming a part of Europe: How youth work can support young migrants, refugees and asylum seekers (YMRA)’. Dit project focust op integratie en sociale inclusie van jonge nieuwkomers in het jeugdwerk. Het is een samenwerking tussen heel wat Europese landen. De nationale agentschappen van het Erasmus+ programma uit België/Vlaanderen (Jint vzw), Nederland, Zweden, Duitsland, Slovenië, Malta, Portugal en Italië. In Vlaanderen werkt Jint dit jaar samen met Tumult. 

De doelstellingen van dit project zijn meervoudig: zowel het verzamelen van goede praktijken, als de ontwikkeling van nieuwe methodes en activiteiten zoals trainingen. Een derde doelstelling is het formuleren van beleidsaanbevelingen over verschillende thema’s.

Wat staat er in 2018 op het programma?

In het voorjaar van 2018 vinden er vier internationale thema werkgroepen plaats. Iedere werkgroep richt zijn pijlen op één thema dat belangrijk is wanneer het gaat over jeugdwerk met jonge vluchtelingen, migranten en asielzoekers (YMRA: young migrants, refugees and asylumseekers). Het doel is om beleidsaanbevelingen formuleren en een analyse te maken van de leernoden van jeugdwerkers rond deze vier thema’s. Deze aanbevelingen zullen op een Europese eindconferentie in Slovenië in oktober 2018 worden samengebracht en gepresenteerd.

Elke werkgroep wordt geleid door een specifieke organisatie en houdt één fysieke meeting. Er wordt voor en na de bijeenkomst ook verder uitgewisseld via mail en Skype-calls. In deze tabel vind je de vier thema’s terug, met daarbij de belangrijkste praktische info.

 Thema Leidende organisatieLocatieDatum
1Empoweren & versterken van welbevinden van jonge nieuwkomers JINT i.s.m. Tumult vzwBrussel7 tot 8 mei 2018
2Sector overschrijdende samenwerkingJUGEND für EuropaDuitsland14 tot 15 mei 2018
3Het belang van gender-LGTB aandacht Swedish Agency for Youth and Civil Society (MUCF)Zweden29 tot 30 mei 2018
4Advocacy voor en door jonge nieuwkomers European Union Programmes AgencyMalta24 tot 26 april 2018

Voor wie?

  • Jeugd- en jongerenwerker OF jeugdexpert (onderzoeker, beleidsmaker,…)?
  • Kennis van en/of ervaring met één van de vier thema's?
  • Goede kennis van het Engels?
  • Je woont in Vlaanderen of Brussel?
  • Interesse/ervaring in internationale samenwerking of in het ‘Youth in Action’-programma? Da's tof, maar zeker ook geen must.

Volmondig ‘JA’ gezegd op de vier eerste puntjes? 

Bekijk snel even de info over de gezochte profielen per thematische denktank en stel je vliegensvlug kandidaat!

Info over de gezochte profielen per denktank

 

Je kandidaat stellen?

Je kan je (in je beste Engels) als kandidaat melden voor één van de vier werkgroepen tegen ten laatste 15 maart. Daarna volgt er een selectie en op 28 maart weet je of je geselecteerd bent. (DATA ZIJN GEWIJZIGD!)

Kandidatuur indienen

Meer weten? Contacteer Silke Cuypers via silke.cuypers@jint.be
Meer algemene informatie over het project kan je terugvinden op www.bpe-project.eu.