Check 9: Kinderen en jongeren kunnen bij jou terecht

bij jou terecht

Kunnen kinderen en jongeren van jouw groep terecht bij jou als ze een vraag hebben, een suggestie of een probleem? Vraag het hen nog eens extra met dit spelletje. Bekijk de stappen hieronder of download de pdf (61 kB).

Stap 1: maak postbussen

Knutsel postbussen met thema’s op waar je graag input over krijgt, zoals ‘de leiding’, ‘verhouding actief-rustig’, ‘vrienden’, ‘pesten’, ‘sfeer’,…

Elke postbus is een postje waar een leider bijstaat. Zorg dat de postbussen ver genoeg van elkaar verwijderd zijn, zodat de mensen op de postjes elkaar niet horen. Deze activiteit lukt het best als je het buiten doet.

Stap 2: post je ideeën

Er zijn 3 soorten papiertjes:

  • groen = dit vind ik supergoed
  • rood = dit vind ik niet zo leuk
  • geel = dit wil ik vragen

Elk kind schrijft bij elke postbus minstens 2 groene, minstens 2 rode en minstens 1 geel papiertje en stopt die in de brievenbus.

Stap 3: verzamel de papiertjes

Is iedereen klaar? Om de beurt halen de kinderen de papiertjes uit de postbus en lezen ze voor wat erop staat. Willen ze hier nog meer over zeggen? Dan krijgen ze hier de ruimte voor.

Bingo: als er 2 keer na elkaar een kaartje van dezelfde kleur uit de postbus komt OF we lezen op een kaartje iets dat al eens aan bod kwam, dan is het bingo: de leider zet muziek op en de kinderen mogen 30 seconden lang de longen uit hun lijf dansen. Ze mogen ook rondjes lopen of iets anders actiefs doen.

Stap 4: speel een samenwerkingsspelletje

Na elke postbus-activiteit volgt een samenwerkingsspelletje. Daarna schuiven ze door naar de volgende postbus bij een fluitsignaal van iemand die de tijd in het oog houdt.

Voorbeelden van samenwerkingsspelletjes? Download de spelfiche van Top in de Sport

Stap 5: maak een actieplan

Bespreek achteraf de opmerkingen van je leden met de leidingsploeg. Waar kan je nog aan werken?

Bedenk 3 acties en spreek af tegen wanneer je elke actie wilt verwezelijken.

 

WEDSTRIJD: Pesten check it out

Hoe voorkom jij dat kinderen en jongeren pesten in je jeugdvereniging? Toon met de checklist hoe jij ervoor zorgt dat iedereen zich goed voelt in je groep. (ten laatste op zondag 21 januari 2018)

Lokale jeugdvereniging? Vul een formulier in over de 10 checks en maak kans op een prijs naar keuze. Wat dacht je van een geldprijs, bon van De Banier of een vorming over pesten? - ik doe mee!

Meer info op de wedstrijdpagina