De strafste goede voorbeelden uit Pesten Check it Out 2018

Check it out?!

Naar aanleiding van de Vlaamse Week Kies Kleur tegen Pesten 2018 organiseerde Tumult een wedstijd voor lokale jeugdverenigingen. Doel van de wedstrijd: de beste praktijken om pesten aan te pakken en te voorkomen in de verf zetten en belonen. Deelnemers aan de wedstrijd moesten in de eerste plaats even stilstaan bij hun eigen vereniging door zichzelf te scoren op 10 ‘checks’ waarbij ze hun antwoord telkens voorzagen van voorbeelden. De 10 checks vind je onderaan nog eens terug.

Elke editie van Pesten Check it Out levert dan ook een hele hoop nieuwe goede voorbeelden om in jouw eigen jeugdorganisatie pesten mee de wereld uit te helpen. We maakten hieronder een bundeling van de strafste voorbeelden die we tegenkwamen.

Wil je meedoen aan een volgende editie van Pesten Check it Out?
Meer info bij Win een prijs tegen pesten.

Download als PDF

Straffe voorbeelden

Zorg voor een goed contact met de ouders

Heel wat van de groepen hechten veel belang aan een goed contact met ouders: er worden specifieke contactpersonen afgesproken en hier en daar organiseert men zelfs heuse recepties om ouders welkom te heten, zoals bij Chiromeisjes Sint Jozef in Merksem. Bij 156e FOS de Havik houden ze zelfs na elke scoutsactiviteit een bar open waar ouders in informele sfeer even met leiding kunnen praten. Scouts en Gidsen Peer gaat nog een stapje verder: daar hebben ze een ouderwerkingsploeg die hun hele werking mee ondersteunt maar die tegelijkertijd ook een laagdrempelig aanspreekpunt vormen voor andere ouders.

Werk samen met je brede omgeving

Maar niet alleen voor ouders hebben heel wat groepen aandacht, bij heel wat groepen zien we ook samenwerking met de brede buurt. Zo werken speelplein ZAP en Chiro Atrejoe nauw samen met het Jongerenadviescentrum (JAC) wanneer ze merken dat er jongeren worstelen met bepaalde zaken, en heeft Chiro Jooniek een vast contactpersoon die met de school in de buurt overlegt wanneer er zich problemen voordoen.

Trek écht iedereen mee in een fijne groepssfeer

Iedereen doet ook heel erg zijn best om het voor iedereen leuk te maken en ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt in de groep. Zowat alle leiding let er op dat ze voor voldoende variatie in de spelletjes zorgen. Daarnaast zetten Chiro Jooniek en Speelplein Wasper ook heel hard in op echt iedereen leren kennen. Elke week organiseren ze een grote of kleine groepsoverschrijdende activiteit waarbij alle leeftijden door elkaar worden gegooid. Zo leert iedereen iedereen kennen, wat bijdraagt aan een extra fijne groepssfeer! Bij Scouts Woudlopers is even stilstaan bij de groepssfeer dan weer een vast agendapunt op de maandelijkse leidingsvergadering.

Heb oog voor signalen

Verder doen ook heel wat groepen hun best er bewust voor te zorgen dat pesten in hun werking geen kans krijgt en dat signalen snel worden opgepikt. Bij de 285e FOS Leeuwkens Linden maken ze in het midden van het kamp altijd tijd voor een meer ‘serieus’ spel, het ideale moment om rond pesten aan de slag te gaan. De voorbije jaren heeft dit er bijvoorbeeld al voor gezorgd dat iemand die zijn bijnaam helemaal niet zo fijn vond, de kans kreeg om dit te vertellen. Maar ook bij FOS de Boekaniers maken ze op kamp en tijdens weekend tijd om samen even na te denken over hoe het in de groep loopt. FOS de Havik houdt dan weer goed de aanwezigheden van hun leden in het oog. Als er iemand meerdere keren na elkaar afwezig is, wordt er even contact opgenomen met de ouders om na te gaan of er misschien moeilijkheden zijn.

Hoe kom ik tot oplossingen bij concrete pestsituaties?

Als het dan al eens mis gaat en er toch ruzie wordt gemaakt of wordt gepest, zoeken heel wat groepen samen met de kinderen naar een oplossing. Vaak gebeurt dit met een groepsgesprek waar de leiding vooral moderator probeert te zijn (Chiro Jooniek vergelijkt het met Frank Raes in Extra Time). KSA Zonhoven let er hierbij extra op dat echt iedereen zijn mening kwijt kan. Als ze merken dat het moeilijk gaat, vragen ze iedereen om op een papiertje te schrijven wat er moeilijk loopt en hoe dit beter zou kunnen. Dat gebruiken ze dan om met de groep verder te kunnen praten.

Oh ja, wat waren die 10 'checks' in 2018 weer?

  1. We brengen veel variatie in spelletjes, zo vindt elk kind wel iets dat hij leuk vindt
  2. Ouders weten bij wie ze terecht kunnen als hun kind met een probleem zit
  3. Onze jeugdbeweging maakt duidelijk dat pesten niet kan
  4. Wij praten over onze gevoelens en leren onze grenzen kennen
  5. Wij zetten elkaar in de bloemetjes
  6. Wij maken het plezant online
  7. Bij een probleem zoeken we samen met de kinderen naar oplossingen
  8. Wij werken aan een goede sfeer in de groep
  9. Als er iets is, kunnen de kinderen bij ons terecht
  10. We houden rekening met de mening van de kinderen

Bedankt aan alle deelnemende verenigingen en 'keep up the good work!'