Gratis workshops over agressie

Zoek je naar meer houvast over hoe je kan reageren op geweld of hoe je het kan voorkomen? Kom op woensdag 14 maart naar Leuven voor de gratis workshops over agressie. 

De workshops - schrijf je in

In detail

Pak pesten aan in 7 stappen - Tumult vzw

In deze vorming sta je stil bij vragen als:

  • Wat is pesten?
  • Wie is allemaal betrokken in een pestsituatie?
  • Hoe voorkom je pesten?

Daarna zoom je in op de 7 stappen van No Blame. Je leert pesten in groep aan te pakken, met als gemeenschappelijk doel: ervoor zorgen dat iedereen zich goed voelt in de groep.

Voor wie? Beginnende en ervaren jeugdwerkers (vrijwilligers en beroepskrachten)

Aantal deelnemers: 8-20

#BIZONdere aanpak: loop naar de maan! - Bizon - VOLZET!             

Verbaal of non-verbaal, alleen of in groep, doelgericht of net niet, … Agressie komt voor in vele vormen en vraagt daarom steeds een doordachte aanpak. Jouw reactie als begeleider, op agressie, is cruciaal. In deze vorming vertrekken we vanuit de jongere en zijn agressieve manier van reageren. Welke vormen van agressie kunnen we onderscheiden? Eenmaal we een onderscheid kunnen maken in deze verschillende vormen van agressie, hoe ga je er dan mee om? Keep calm!

Voor wie? Beginnende en ervaren jeugdwerkers (vrijwilligers en beroepskrachten)

Aantal deelnemers: 10-20

Conflict? Een kans! - Lejo vzw

Geen doorgedreven opleiding voor kenners, wel een inzage in hoe vzw Lejo omgaat met spanningen tijdens activiteiten : kampen, WE-activiteiten, lounges, vormingen. Wat gaat aan een uitbarsting vooraf ? Wie van de groep zou hierin welk aandeel kunnen hebben ? Bespreek je het op het moment zelf of wacht je af en smeed je het ijzer als het koud is ? Individueel gesprek of groepsmoment ? Geen pasklare antwoorden, wel een aanzet tot nadenken over je eigen mogelijkheden om dit toe te passen

Voor wie? Vrijwilligers en beroepskrachten die willen stilstaan bij mogelijke manieren om te kijken naar en om te gaan met spanningen en conflicten in een groep.

Aantal deelnemers: 10-15

Het effect van spel - Koning Kevin

Vrij spel, het kind kiest volledig zelf wat hij speelt, met wie hij dat doet en hoe lang dat duurt. De schrik van elke animator, want HOE ga je hier in godsnaam mee om? En hoe begeleid je kinderen die zelf niet aan het spelen geraken? Wat installeer je zelf en hoe speel je mee? Ontdek verschillende soorten spelers, hoe je voor elk van hen een gevariëerd aanbod van spelen en creatieve activiteiten kan voorzien en hoe je hen daarin kan begeleiden.

We rijken jullie handvaten aan om samen met je deelnemers/leden op zoek te gaan naar wat hen prikkelt om te spelen of te creëren en hiermee aan de slag te gaan bv. tijdens vrije spelmomenten. Op deze manier proberen we pro-actief conflictsituaties en gedrag als blokkeren, agressie en defensief gedrag te voorkomen.

Vrij spel, maar dan net ietsje anders. Een actieve en zeer speelse sessie!

Koning Kevin vzw is een landelijke jeugdwerkorganisatie die vertrekt vanuit speelse kunsteducatie en de kunst van het spelen. Ze organiseert activiteiten waarin - behalve een overdaad aan dans, toneel, muziek, beeld, media en spel - veel creativiteit aan bod komt. 

Voor wie? Iedereen

Aantal deelnemers: 8-18

Gedragsstoornissen - Vormpijl

Oh jee... Een asociaal kind of eentje met een hyperactief energieniveau! Maar is dat eigenlijk wel "oh jee"? Elk kind is anders.

Tijdens deze vorming gaan we dieper in op verschillende gedragsstoornissen, de kenmerken hiervan en hoe we daar het beste als begeleider van het kind mee om kunnen gaan. Kijk voorbij de standaardlabels waar we maar al te snel naar grijpen en verken de noden en vooral talenten van deze toppers. Wie weet is omgaan met de stoornissen die jij tegenkomt helemaal niet zo moeilijk!

Als begeleider van jongeren kom je wel vaker kinderen met een gedragsstoornis tegen. Velen weten echter niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan. In deze vorming leer je de kenmerken van een aantal stoornissen, en vooral veel tips. We proberen dit steeds vanuit de positieve invalshoek te benaderen en de talenten op te zoeken.

Vormpijl is een vormingsorganisatie voor en door instructeurs in het jeugdwerk. Ons doel is om instructeurs van alle mogelijke jeugdwerkorganisaties te verenigen en uitwisseling te stimuleren. Onze instructeurs gebruiken op hun beurt deze kennis om het breder jeugdwerk- en onderwijslandschap te inspireren met creativiteit en inzichten.

Voor wie? Voor ervaren (hoofd)animatoren

Aantal deelnemers: 8-16

Praktisch

  • Gratis!
  • Op maat van jeugdwerkers, zowel vrijwilligers als stafmedewerkers (jeugdbewegingen, jeugdorganisaties, jeugdverenigingen...). Zij krijgen voorrang bij inschrijving.
  • Woensdag 14 maart 2018, van 19 tot 22 uur (vorming van 19.30 tot 21.30 uur)
  • Vleugel F, Brusselsestraat 61a, 3000 Leuven
  • Hoe geraak ik daar? 

Kom jij ook? Schrijf je in

 

Met ondersteuning van

Prevententiedienst Stad Leuven