SOS groepssfeer

startanimatoren 2017

Breng samen een opdracht tot een goed einde en til je groepssfeer naar een hoger niveau.

Competitie is fijn, maar het is ook verfrissend om eens niet in te zetten op ‘ik moet winnen’ en ‘ik doe er alles aan dat jouw ploeg verliest’. Speel jij af en toe ook samenwerkingsspelen?

Onderstaande spelletjes focussen op samenwerken en creativiteit. Ideaal voor tussendoor of tijdens een dood moment.

Opgelet: deze spelletjes zullen een verziekte sfeer niet plots ongedaan maken. Begin dan eerst laagdrempelig met bijvoorbeeld een kennismakingsspelletje. Gaandeweg kan je spelletjes introduceren waar meer vertrouwen voor nodig is.

Kikkers op een drijfblad

Leg grote stukken karton (‘drijfbladeren’) op de grond. Zolang de muziek speelt, zwemmen de kikkers (leden) tussen de drijfbladeren door. Als de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk op een drijfblad gaan staan. Elke ronde wordt er een drijfblad weggenomen en moeten de kikkers dus met meer tegelijk op een blad staan. Ze moeten elkaar helpen om iedereen op het droge te krijgen.

Piu-piu

De spelers zijn kuikentjes en krijgen en blinddoek om. Ze zitten verspreid in de ruimte en krijgen tikken op hun rug. Alle spelers krijgen 1 tikje behalve de moederkip, die krijgt er 2. Die speler mag zijn blinddoek afdoen. De andere kuikentjes zoeken hun moeder, lopen rond en roepen de hele tijd “piu-piu”. De moederkip beweegt niet en maakt geen geluid. Als een kuikentje voelt dat hij iemand aanraakt, zegt hij “piu piu”. Als hij geen antwoord terugkrijgt, weet hij dat het de moederkip is en mag hij zijn blinddoek afnemen en stilletjes mee kijken hoe de andere kuikentjes hun weg vinden.

Vastgeplakt

Iedereen loopt door elkaar in de ruimte. Bij het fluitsignaal zegt de spelleider welk lichaamsdeel ze moeten ‘vastplakken’ aan de grond. Bijvoorbeeld “Neus vastgeplakt!” De spelers plakken zo snel mogelijk hun neus aan de grond. Na een tijdje kan je ook vragen om per 2 lichaamsdelen aan elkaar te plakken, of per 3, per 4,… Hoe meer spelers, hoe moeilijker de opdracht en hoe meer ze moeten samenwerken.

Opper-wc-madam

Iedereen start met een haarnetje op zijn hoofd en is zijn eigen baas. Als je een netje van iemand anders kan afpakken, werkt die vanaf nu in jouw wc. Samen probeer je dan andere netjes af te pakken. Op die manier eindig je in één groep: de opper-wc-madam.

De meester zegt

Iedereen staat arm en arm in de kring. De leiding geeft opdrachten, bijvoorbeeld “De meester zegt: steek je ellebogen zo ver mogelijk uit”. Iedereen probeert zijn ellebogen uit te steken zonder de anderen los te laten. Als de leiding een opdracht geeft die niet begint met “De meester zegt”, mag je niks doen. Ook leuk: buig zo ver mogelijk naar voren, krab je rechteroor, raak de knieën van je buren,…

Slangenvel

Alle spelers staan achter elkaar op een rij en vormen een slang. Elke speler steekt zijn rechterhand door zijn benen en neemt met zijn linkerhand het hand van de speler voor hem. De persoon aan het einde van de rij hurkt met zijn hoofd ingetrokken. De rij  beweegt voorzichtig naar achteren. Als je achter de gehurkte persoon bent, ga je ook hurken. Zo ga je door tot de hele slang is ‘ontveld’.

Draaien maar

Alle spelers vormen een kring, met de rug naar het midden. De spelers proberen nu zonder de handen los te maken, met het gezicht naar het midden te gaan staan.

Meer non-competitieve spelletjes

Vergroot je spelbagage met nog meer samenwerkingsspelletjes. Volg de vorming Doorspelen