Vrijwilliger in de spotlight

 

Wie of wat is de grote kracht van Tumult?
Het antwoord is snel gevonden: onze vrijwilligers!

Om de 2 maanden zetten we hier een vrijwilliger en zijn/haar talenten in de spotlight.

Momenteel in de spotlight: Melina en Karen!
Lees snel verder.

Klik op de links om snel naar een bepaalde vrijwilliger in spotlight te springen.

Onze vrijwilligers in de spotlight

Vrijwilligers in de spotlight: Melina en Karen (31 oktober 2018)

Het is weer tijd voor een nieuwe vrijwilliger in de kijker. Dit keer is het de beurt aan Melina en Karen. Zij zijn beide actief in de vormingspool -vrijwilligers van de vormingen- van Tumult. Wat deze twee vrijwilligers met elkaar verbindt? Dat ze beiden de uitspraak “ik wou dat ik Tumult al veel eerder had leren kennen” al meerdere malen lieten vallen. Daarnaast deden ze ook beiden mee aan  UNOY – peace builders project.

Melina Willems leerde twee jaar geleden Tumult kennen als kampverantwoordelijke. Sindsdien is ze blijven plakken bij onze organisatie. Ze is actief in verschillende deelwerkingen: zo begeleidde ze de inleefreis naar Roemenië, gaat ze nog steeds mee op kamp en is ze uiteraard ook actief als vormingsvrijwilliger. Kortom, een vrijwilliger die van alle markten thuis is. Melina is iemand die openstaat voor nieuwe uitdagingen: zo stond ze meteen te springen om de vormingstrajecten bij Tumult te begeleiden. De vormingstrajecten zijn iets nieuws bij Tumult waarbij we met een jeugdorganisatie een traject opzet rond één van onze thema’s (pesten, vluchtelingen, storend gedrag en haatspraak). Dit bewijst maar weer eens dat Melina geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Met haar spontane en goedlachse uitstraling pakt ze elke deelnemer in. Melina is erg zorgend en toegankelijk. Ze legt gemakkelijk contact met iedereen die haar vormingen volgt. Ze houdt ervan om voorbereid aan de slag te gaan maar deinst er ook niet van terug om in te gaan op de noden van de groep en het draaiboek daaraan aan te passen. Kortom een vrijwilliger om mee uit te pakken.

Karen De Kegel is van opleiding orthopedagoog, daarvoor bracht ze het eerste deel van het jaar door in Peru. Eens teruggekomen van Peruo vloog Karen er stevig in en begeleidde een pak vormingen in korte tijd. Karen is erg vertrouwd met ons vormingsaanbod, ze gaf ongeveer al onze verschillende vormingen al. Vanuit haar opleiding heeft ze veel inzichten en bagage die een meerwaarde vormen als vormingsvrijwilliger. De combinatie tussen haar praktijkervaring in het jeugdwerk en haar opleiding zorgt ervoor dat Karen erg zelfzeker voor de groep staat. Met haar positieve vibe behoudt ze makkelijk de aandacht van de deelnemers en  neemt ze hen helemaal mee in hun verhaal. De Karen van vandaag is ook echt gegroeid in hoe ze voor de groep staat. Ze staat er zelfzekerder en enthousiaster dan ooit te voren. Ze deinst er ook niet van terug om het draaiboek aan te passen en te improviseren naargelang de noden van de groep.

Raakte je geïnspireerd door deze top-vrijwilligers en heb je ook zin om actief te worden in de vormingspool? Klik dan door naar deze pagina om alle informatie te vinden. 

 

Vrijwilligers in de spotlight: Wouter en Soetkin (14 augustus 2018)

Augustus… Maand van de inleefreizen! Dus zetten we graag twee vrijwilligers van de werkgroep internationaal 'in de picture'! De vrijwilligers van de werkgroep internationaal zetten de inleefreistrajecten op poten en begeleiden de jongeren doorheen het hele proces. Wouter en Soetkin zijn de toppers die dit jaar de inleefreis naar Ghana begeleidden. Van 4 tot 25 augustus zijn ze met 12 jongeren, even grote toppers,  in Kpando (Ghana) om uit te wisselen met 14 Ghanese jongeren.

Wouter De Clercq is een oudgediende: hij begon in de tijd van Jeugd & Vrede als stagiair sociaal-cultureel werk en deed maar liefst twee stages bij Tumult. Tijdens zijn derdejaarsstage organiseerde hij een reis voor 7 jongeren naar de VN in New York, naar aanleiding van het einde van het Internationale Vredesdecennium. Hij schreef zijn bachelorproef ook bij Tumult, over het begeleiden van een groep jongeren in een internationaal project. Na deze stage had hij de Tumult-kriebels te pakken en bleef hij actief. Hij begeleide veel (inleefreis)weekends, trok in 2013 naar Bolivië en sloot zijn carrière af met de reis naar Ethiopië in 2016 ... Tot de huidige werkgroep hem terug opviste: door herexamens was er een begeleider te weinig voor de reis naar Ghana. Wouter aarzelde niet en werd de redder in nood! Tijdens de reis Ghana schitterde hij alvast door te scoren voor de voetbalploeg van Kpando. De inleefreizigers en zijn medebegeleiders onthouden hem als een sfeerbrenger, feestbeest, babbelaar en de man van de mopjes, weetjes en raadsels. 

Soetkin Van den Broeck is bij Tumult sinds twee jaar. Ze ging mee als hoofdani op kamp in de zomer van 2016. Soetkin is iemand die zowel schwung brengt in een groep als rust. Ze is kalm en beredeneerd. Vanaf 2016-2017 is ze bij de werkgroep, waar ze een trekkende rol opneemt en een vertrouwenspersoon is voor de inleefreisdeelnemers. Ook toen ze in het buitenland was voor haar studies, bleef ze betrokken en gaf ze input. Soetkin kan als geen ander serieuzere thema’s op een licht verteerbare, speelse en Tumultueuze manier behandelen. Ze daagt de jongeren ook uit door hun kritische vragen te stellen en hen zo aan het denken te zetten.

Wat hen beiden zo’n straffe vrijwilligers maakt, is dat ze van vele markten thuis zijn: 'zwanzers' maar (indien nodig) ook serieus, een luisterend oor én tegelijkertijd een vlotte, vrolijke babbel! Samen vormen ze zonder enige twijfel een topduo voor de inleefreizigers. 

Benieuwd naar hun avonturen in Kpando? Volg de Facebookpagina ‘Talent Voor Samen IN Leven - Ghana 2018’ en op Instagram #wegoannaghana. 

 

Vrijwilligers in de spotlight: Amber & Martje (5 juni 2018)

Het is weer tijd om twee Tumult-vrijwilligers in de spotlight te zetten! Ditmaal zijn Amber en Martje aan de beurt! Deze kanjers van formaat hebben er een prachtig parcours binnen Tumult opzitten. Vele jaren geleden startten ze beiden als animator. Daarna zijn ze doorgegroeid tot hoofdanimator, instructeur en lid van de raad van bestuur. Om van hun engagement als kok op kamp nog maar te zwijgen.

Amber Van Uytsel is een ware pionier. Haar parcours startte toen ze in 2005 de allereerste animatorcursus van Tumult volgde. Haar eerste Tumult-kamp vond plaats in de Hoge Rielen. Sindsdien is ze keihard blijven plakken. Amber staat bekend als een zotte doos. Ze houdt van lachen en trekt anderen gemakkelijk mee in haar positieve vibe. Ze is erg creatief en oplossingsgericht. Zo kregen ze op kamp eens liters en liters chocoladevla cadeau als gift. Samen met haar team toverde ze die om tot de meest geweldige gerechtjes. Maar meer nog dan fotoboeken vol ervaring en plezier, hield Amber ook een lief over aan Tumult. Samen in de potten roeren op kamp, waar dat al niet goed voor is!

Martje Geeraerts is sinds 2006 actief bij Tumult. Ze staat niet enkel bekend voor haar zachte aanpak en haar luisterend oor maar ook voor optimistische houding. Martje zal niet snel bij de pakken blijven zitten en gaat steeds opzoek naar oplossingen. Daarnaast is ze een fantastische instructeur die als geen ander kan coachen. Ze heeft steeds oog voor het welbevinden van iedereen in de groep. Doorheen de jaren heeft Martje al ontelbaar veel Tumult-kampen gedaan. In het begin ging ze steeds mee als animator of hoofdanimator. De laatste jaren verwent ze de andere vrijwilligers als kampkok. Ze bokst zonder problemen soep, hoofdgerecht en nog eens versgebakken frangipanetaart voor iedereen in elkaar. Naast goed georganiseerd is Martje ook erg creatief. Ze knutselt de mooiste dingen in elkaar!

Beide dames staan ondertussen al bijna 5 jaar mee aan het roer van de organisatie. Met hun engagement in de RVB hebben ze de laatste jaren meegebouwd aan de organisatie die Tumult vandaag is. Ongelofelijk toch hoe je van een cursist op onze animatorcursus kunt uitgroeien tot rots in de branding!

 

Vrijwilligers in de spotlight: Laura & Kamal (1 maart 2018)

Complimentendag? Hét ideale moment om onze "vrijwilliger in de spotlight" het leven in te roepen! Hierbij gaan we om de twee maanden een Tumult-vrijwilliger en zijn of haar talenten in de spotlight zetten. We starten met 2 kanjers van formaat.... Laura én Kamal! 

Kamal Molla, van startanimator 5 jaar geleden naar instructeur in 2018. Met zijn energieke stijl kan Kamal gemakkelijk een groep meetrekken. Hij heeft ook aandacht voor elke persoon in de groep. Iemand die niet deelneemt aan de activiteiten of het gesprek, probeert hij altijd te betrekken. Hij vindt het belangrijk dat mensen zich goed voelen in de groep en zet zich hier steeds voor in. Kamal is ook een echte kansengever: hij probeert steeds iedereen dezelfde kansen te geven om te groeien en te tonen wat hij of zij kan. Hierdoor is hij een trouwe vriend voor vele Tummy’s. Daarnaast is Kamal ook een echte doorzetter. Hij geeft zich niet zo snel gewonnen! 

Laura Van Bladel is sinds 2015 actief bij Tumult. Ze staat niet enkel bekend als animator, hoofdanimator, Bataljonger of instructeur maar vooral als een echte positivo. Ze ziet altijd de positieve kanten en de mogelijkheden. Zo staat ze steeds laaiend enthousiast voor de groep, of dat nu kinderen op kamp, cursisten op een animatorcursus of animatoren zijn. Daarnaast is Laura ook een echte vat vol energie! Ze engageert zich voor verschillende projecten en organisaties bijvoorbeeld op de speelpleinwerking voor anderstaligen, het uitdelen van ontbijt aan Dienst Vreemdelingenzaken, etc. Tot slot, is Laura ook een kei in organiseren. Wanneer ze zich inzet voor het organisatie van een Tumult-BBQ of een kerstfeestje is alles altijd tot in de puntjes geregeld!

Willen jullie meer lezen over Laura en Kamal? Klik hier  en blader door tot pagina 10.