Gratis workshops over agressie

Zoek je naar meer houvast over hoe je kan reageren op geweld of hoe je het kan voorkomen? Kom op woensdag 14 november naar Gent voor de gratis workshops over agressie. 

De workshops -VOLZET!

  • Straffen & belonen - Tumult - VOLZET
  • #BIZONdere aanpak: loop naar de maan! - Bizon - VOLZET
  • Conflict? Een nieuwe kans! - Lejo - VOLZET
  • Straffe gespreken - Uit De Marge  - VOLZET

Straffen en belonen - Tumult vzw - VOLZET

Een kind loopt weg, een jongere weigert mee te doen, een groepje haalt vandalenstreken uit. Hoe ga je met deze conflicten om?

Tip 1: beloon! Als je Lowie bevestigt omdat hij goed meewerkt tijdens een spel, heb je meer kans dat hij dat gedrag zal herhalen. In de vorming kom je te weten welke beloningen goed werken.

Tip 2: stop aandachtspunten in je achterhoofd vooraleer je een straf uitdeelt. Zo ben je zeker dat de straf ook effect heeft. Neem je grootste trekrugzak mee, en prop hem vol met tips tijdens de vorming.

Tip 3: gebruik een stappenplan wanneer kinderen of jongeren storend gedrag vertonen. ALKA ES bijvoorbeeld. ALKA wat? Tja, dan moet je naar de vorming komen...

Voor wie? Beginnende en ervaren jeugdwerkers (vrijwilligers)

Aantal deelnemers: 8-20

#BIZONdere aanpak: loop naar de maan! - Bizon - VOLZET              

Verbaal of non-verbaal, alleen of in groep, doelgericht of net niet, … Agressie komt voor in vele vormen en vraagt daarom steeds een doordachte aanpak. Jouw reactie als begeleider, op agressie, is cruciaal. In deze vorming vertrekken we vanuit de jongere en zijn agressieve manier van reageren. Welke vormen van agressie kunnen we onderscheiden? Eenmaal we een onderscheid kunnen maken in deze verschillende vormen van agressie, hoe ga je er dan mee om? Keep calm!

Voor wie? Beginnende en ervaren jeugdwerkers (vrijwilligers en beroepskrachten)

Aantal deelnemers: 10-20

Conflict? Een kans! - Lejo vzw - VOLZET

Geen doorgedreven opleiding voor kenners, wel een inzage in hoe vzw Lejo omgaat met spanningen tijdens activiteiten : kampen, WE-activiteiten, lounges, vormingen. Wat gaat aan een uitbarsting vooraf ? Wie van de groep zou hierin welk aandeel kunnen hebben ? Bespreek je het op het moment zelf of wacht je af en smeed je het ijzer als het koud is ? Individueel gesprek of groepsmoment ? Geen pasklare antwoorden, wel een aanzet tot nadenken over je eigen mogelijkheden om dit toe te passen

Voor wie? Vrijwilligers en beroepskrachten die willen stilstaan bij mogelijke manieren om te kijken naar en om te gaan met spanningen en conflicten in een groep.

Aantal deelnemers: 10-15

Straffe gesprekken - Uit De Marge - VOLZET

In deze workshop ‘Straffe gesprekken’ gaan we aan de slag met gesprekstechnieken die je kan toepassen in situaties waarin jongeren extreme uitspraken doen rond racisme, religie, seksualiteit,… Er worden tools aangereikt om met dergelijke, vaak gepolariseerde, uitspraken om te gaan en deze bespreekbaar te maken bij jongeren. 

Voor wie? Deze workshop is interessant voor iedereen die werkt met tieners en jongeren en die al in aanraking kwam met extreme uitspraken. 

Aantal deelnemers? 6-15

Praktisch

  • Gratis!
  • Op maat van jeugdwerkers, zowel vrijwilligers als stafmedewerkers (jeugdbewegingen, jeugdorganisaties, jeugdverenigingen...). Zij krijgen voorrang bij inschrijving.
  • Woensdag 14 november 2018, van 19 tot 22 uur 
  • Jeugddienst Gent, Kammerstraat 12, 9000 Gent
  • Hoe geraak ik daar? 

Kom jij ook? Schrijf je in

 

Met ondersteuning van