Cursus

Animator

Heb je zin om te leren hoe je een kamp en spelletjes organiseert voor kinderen en jongeren?

Zin om cursus te volgen in een multiculturele mix en om massa’s nieuwe vrienden van je leeftijd te maken?

Ontdek hieronder alles over onze animatorcursus!

Ben je instructeur in het jeugdwerk of heb je veel ervaring? Zin om mee Tumult te maken? Kijk bij ‘Vrijwilliger worden’ om onze cursus mee te begeleiden.
3

Over de animatorcursus

Wie gaat er mee?

Op de cursus animator gaan er in totaal 30 deelnemers mee. Je komt terecht in een superdiverse groep deelnemers met roots van Anzegem tot Zimbabwe. Het maakt niet uit waar je geboren bent, iedereen is welkom!

Je kan mee op animatorcursus vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt.

Er zullen op dezelfde locatie ook 20 jongeren de cursus startanimator, 15 jongeren de cursus animaster en 10 jongeren de cursus hoofdanimator volgen. Samen met de instructeurs vormen we op cursus dus niet alleen een leuke, maar ook een grote bende.

Wat leer je op cursus?

Op een cursus van Tumult moet je niet gewoon luisteren. We laten je liever eerst doen om er dan over na te denken. We pakken onze cursussen speels en interactief aan.

Tijdens de animatorcursus cursus leer je:

  1. Hoe je kinderen en jongeren moet begeleiden.

  Hoe onthaal je een nieuwe groep en zorg je dat iedereen zich goed voelt in de groep? Wat doe je als een kind zijn bord niet wil leeg eten? Wat als een kind niet wil meespelen? Wat als een kind vals speelt?

  En nog veel meer!

  2. Hoe je een activiteit moet organiseren.

  Je maakt kennis met verschillende spelconcepten. Je leert dat je een spel kunt opbouwen aan de hand van de SMARTIE-fiche. Je ontdekt het belang van inkleding.

  Ook de verschillen tussen leeftijdsgroepen komen aan bod: welk spel of welk thema past best bij welke leeftijdsgroep? En gaat iedereen mee in fantasiewerelden?

  En nog veel meer!

  3. Hoe je tof en veilig op tocht gaat.

  Hoe zorg je voor de veiligheid van kinderen en jongeren? Hoe stippel je een toffe route uit? Welke tochttechnieken zijn leuk en speels?

  En nog veel meer!

  4. Een inleiding tot EHBO.

  Hoe verzorg je een kindje dat gevallen is? Wat moet je doen als er iemand een teek heeft? …?

  Je leert de basis van EHBO om te zorgen dat de deelnemers op kamp onbezonnen kunnen spelen en verzorgd kunnen worden, als er toch iets gebeurt.

  5. Veel over jezelf.

  Ben ik eerder zorgend, speels en gek of rechtvaardig en een tikkeltje streng? Een cursus daagt je altijd uit om jezelf beter te leren kennen.
  Op het einde van een propvolle dag ervaringsgericht leren, bouwen we standaard een reflectiemomentje in. Je staat dan stil bij wat je leerde: over jezelf, over de groep, over activiteiten opzetten. Dat is ook het ideale moment om extra verwachtingen, wensen of frustraties te uiten.

  Krijg ik een attest na de cursus?

  Nog niet meteen na de cursus.

  Pas na een geslaagde stage op een kamp (of speelplein) ontvang je een officieel attest, erkend door de Vlaamse overheid. Je bent dan animator in het jeugdwerk.

  Lees bij ‘FAQ | Na de cursus’ meer over stages.

   Heb je nog vragen?

    Praktisch

   Data: 7/4 tot 13/4/2025 *

   Locatie: Moerkensheide (De Pinte)

   Prijs: **

   Standaardtarief: 150 euro
   Solidariteitstarief: 175 euro
   Sociaal tarief: 95 euro

   * De instructeurs wachten de deelnemers op 7/4 om 11u00 op aan het station van De Pinte. De cursus eindigt op 13/4 om 11u00. Kijk bij 'FAQ | Over vervoer' voor meer info.

   ** Bekijk 'FAQ | Over de kostprijs' voor meer informatie over de tarieven, over wat inbegrepen is, over gespreid betalen, korting of terugbetalingen, ...

   Bekijk de FAQ

   Hoe inschrijven?

   Inschrijven voor de animatorcursus is heel eenvoudig. Klik op de knop om een plaats op de cursus aan te vragen.

   Let op: je doet een aanvraag, dat is nog geen inschrijving. Wij laten je binnen de 3 werkdagen weten of je ingeschreven bent of op de wachtlijst staat.

   Je kan ook nu al via een mailtje naar cursus@tumult.be laten weten dat je interesse hebt. Dan sturen we je zeker een herinnering als de inschrijvingen starten.

   Wil je inschrijven voor de cursus startanimator, animaster of hoofdanimator? Dat kan via de pagina van die cursussen.

   Kan een OC reserveren?

   Opvangcentra of andere organisaties die werken met jongeren met een onzeker verblijfsstatuut mogen (max. 3) plaatsen reserveren.

   Dat kan - zodra de inschrijvingen open zijn - via een mailtje naar cursus@tumult.be. Je mag ons de namen en andere gegevens, die je nog niet hebt, later bezorgen.

   Let op: we verwachten wel dat je ons op de hoogte houdt wanneer je minder plaatsen nodig hebt. Er staan zeker mensen te springen voor één van jouw vrijgegeven plaatsen.

   Wat gebeurt er vanaf mijn aanvraag?

   Hier lees je wat je van ons mag verwachten na je aanvraag.

   Stap 1: jouw aanvraag via de website

   Klik  hierboven op de knop 'Aanvragen' en vul het aanvraagformulier in. Je krijgt een automatische ontvangstbevestiging in je mailbox.

   Dit is nog geen bevestiging dat je mee kan.

   Stap 2: Tumult bevestigt of je mee kan

   We kijken je aanvraag na en we bevestigen binnen de 3 werkdagen of je mee kan op cursus of op de wachtlijst staat.

   In bepaalde gevallen kan het ook zijn dat we je één van onze andere cursussen zullen aanraden.

   Stap 3: Tumult stuurt Infobrief en factuur

   Ten laatste 2 weken voor de cursus ontvangt je van ons de infobrief en factuur voor je deelname.

   • In de infobrief vind je alle details over wat je moet meenemen en herhalen we nog eens waar en wanneer je verwacht wordt.
   • Je vindt ons IBAN-nummer op de factuur. Vermeld zeker het factuurnummer bij je overschrijving.

   Bekijk 'FAQ | Over de kostprijs' voor meer informatie over wat ingebegrepen is, over gespreid betalen, korting of terugbetalingen, ...

   Stap 4: jij bent op cursus!

   We kijken ernaar uit om met jou op cursus te gaan. Tot dan!

   Kan je toch niet meer mee? Bekijk de annulatievoorwaarden bij 'FAQ | Over mijn inschrijving'.

   Frequently asked questions

   Wie, wat, hoe?

   Wie gaat er mee?

   Een vrolijke en grote bende!

   We organiseren onze 4 cursussen in dezelfde week op dezelfde locatie.

   Daardoor zijn we in totaal met 75 jongeren die één van de 4 cursus volgen: 20 x startanimator, 30 x animator, 15 x animaster en 10 x hoofdanimator.

   Ze worden begeleid door 14 instructeurs en 6 koks zorgen voor heerlijke maaltijden.

   Onze cursussen staan open voor iedereen.

   We organiseren één cursus speciaal op maat van wie nieuw is in België. Binnen de andere cursussen gaan we graag voor een diverse mix van jongeren met roots van Anzegem tot Zuid-Soedan.

   Wat doe je op cursus?

   Wat je doet op cursus, hangt af van welke cursus je volgt. Kijk op de pagina over elk van onze cursussen voor meer specifieke info.

   Hoe ziet een dag eruit?

   • 8u30: opstaan
   • 8u30-9u30: ontbijt
   • 9u30-10u: thema
   • 10u-12u: activiteit
   • 12u-13u30: middageten
   • 13u30-15u30: activiteit
   • 15u30-16u: pauze
   • 16u-18u: activiteit
   • 18u-18u30: pauze
   • 18u30-20u15: activiteit
   • 20u15-22u00: avondeten en taakjes (dit jaar gaat de ramadan door tijdens de cursus. Daarom eten we allemaal samen als de zon onder is.)
   • 22u-22u15: evaluatie van de dag
   • Na de laatste activiteit kan je gaan slapen. Je kan ook nog gezellig iets drinken in de bar, een gezelschapspelletje spelen, selfies trekken met je nieuwe vrienden of zelfs nog een beetje dansen. Om 1u gaan we slapen en om 1u30 gaan de lichten uit.

   Van 2022 tot 2024 vallen onze cursussen samen met de Ramadan. Een deel van onze deelnemers en instructeurs doet daaraan mee. Kijk bij de FAQ met 'Andere vragen' en ontdek hoe we de cursus en de ramadan combineerbaar maken.

   Tussendoor naar huis?

   Als je je inschrijft voor één van onze 4 cursussen, moet je het volledige programma volgen.

   Een cursus is ook een week met overnachtingen die je samen in groep beleeft. Het is belangrijk voor de groepsdynamiek dat iedereen alles kan meemaken.

   Bij de cursussen met officieel attest (animator en hoofdanimator) kunnen we ook geen attest geven aan deelnemers die een deel van het programma misten.

   In heel uitzonderlijke gevallen én als het vóór de cursus besproken is met de cursusverantwoordelijke van Tumult, staan we toe dat iemand een klein stukje van de cursus mist. Als je daardoor bepaalde inhoud gemist hebt, krijg je daar een vervangende opdracht over.

   Over de kostprijs

   Welk tarief voor mij?

   Het standaardtarief voor deze cursus is €150.

   De effectieve kostprijs voor een cursus bij Tumult bedraagt eigenlijk €240 per persoon. Maar een gedeelte daarvan kan Tumult betalen vanuit subsidiegelden en schenkingen. Er blijft dan nog €150 over als kostprijs per deelnemer.

   Voor wie het financieel moeilijker heeft, hanteren we een sociaal tarief van €95.

   Je kan er bij Tumult ook voor kiezen om het solidariteitstarief van €175 te betalen. Met die extra inkomsten kunnen we andere jongeren, voor wie het financieel minder gemakkelijk is om deel te nemen, evenveel kans geven om mee te gaan op cursus. Op die manier kan Tumult ook in de toekomst cursussen en kampen voor iedereen blijven financieren. Dit is een vrije keuze en is zeker geen verplichting.

   Wat is inbegrepen?

   In de prijs  van elke cursus zijn steeds alle overnachtingen, activiteiten, begeleiding/vorming en maaltijden inbegrepen.

   Wat is er niet inbegrepen in die prijs?

   • Je vervoer van en naar de cursus
   • Wat je 's avonds in de bar drinkt (40 cent voor non-alcoholisch drankjes, 80 cent voor alcoholische dranken)
   • Een trui van Tumult (15 euro)

   Natuurlijk moet je ook zelf je bagage voorzien. Wat er in je koffer moet, lees je in de infobrief die je ten laatste 2 weken voor de cursus ontvangt.

   Is er korting mogelijk?

   Tumult doet haar best om lage prijzen aan te bieden voor elke cursus.

   Er bestaan een aantal opties om een deel van je inschrijvingsgeld terug te krijgen. Kijk hiervoor bij de andere FAQ over de kostprijs.

   Is het betalen van het inschrijvingsgeld ondanks onze verschillende tarieven toch te moeilijk voor jou? Contacteer vooraf cursus@tumult.be of 015 43 56 96. Samen zoeken we naar een oplossing.

   Welke terugbetalingen?

   Bij de cursussen met een officieel attest (animator, hoofdanimator en instructeur) kan je (een deel) van je inschrijvingsgeld terugkrijgen via de jeugddienst van je gemeente. Op het einde van de cursus krijg je hiervoor een formulier mee.

   Op de website van VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) kan je nakijken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt.

   Overzicht per gemeente

   Soms betalen ook ziekenfondsen een deel van dit inschrijvingsgeld terug. Dat kan met hetzelfde formulier.

   Van de cursussen zonder officieel attest (startanimator en animaster) zullen sommige gemeentes soms ook een deel terugbetalen. Dit kan je best zelf even navragen bij de jeugddienst van je gemeente.


   Een woordje uitleg voor jouw jeugddienst:

   • De startanimatorcursus is een cursus die Tumult speciaal ontwikkelde voor jonge nieuwkomers. Je krijgt er geen officieel attest voor van de Vlaamse overheid, maar zo’n cursus is van grote meerwaarde voor de jongere en voor de samenleving. Tumult is wel een erkende Vlaamse jeugdwerkvereniging.
   • De animastercursus is een cursus die Tumult speciaal ontwikkelde voor animatoren die graag nog sterker willen worden, maar die de stap naar hoofdanimator nog te groot vinden. Ook deze cursus heeft dus een meerwaarde, als tussenstap of als eindpunt.

   Als je wil dat wij je gemeente proberen overtuigen om je inschrijvingsgeld (deels) terug te betalen, laat het dan even weten via cursus@tumult.be of 015 43 56 96.

   Over eten

   Wat met allergieën?

   Onze vrijwillige koks houden zeker rekening met allergieën.

   Zij baseren zich daarvoor op de medische fiche. Vul deze goed in. Soms contacteren wij je om nog wat meer duidelijkheid te krijgen over de allergie en eventueel even te overleggen.

   Is er ook halalvlees?

   Als er een halalslager in de buurt is, voorzien we zo vaak mogelijk halalvlees. Helaas kunnen we geen garanties geven dat het altijd lukt.

   We zorgen dan wel steeds voor een alternatief: kip, vis, vegetarisch, ... In het inschrijvingsformulier kan je je precieze voorkeuren aanduiden. 

   Over vervoer

   Hoe raak jij op cursus?

   We raden aan om met de trein te komen.

   We gaan altijd op cursus in de buurt van een station. De cursus start ook altijd daar aan het station. We gaan al spelend van het station naar de cursusplaats.

   De bagage wordt met de vrachtwagen naar de cursuslocatie gebracht. Je hoeft deze dus niet te voet mee te sleuren.

   Als je met de auto komt, kom je nog steeds best naar het station, zodat je ook het begin meemaakt.

    

   Over verzekeringen

   Ben ik verzekerd?

   Natuurlijk. Elke deelnemer (en instructeur) is verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

   Verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen zijn niet verzekerd.

   Ook zonder verblijfspapieren?

   Ja. Tumult verzekert iedereen. Ook jongeren die in een asielprocedure zitten of jongeren zonder papieren zijn dus verzekerd op cursus.

   Welke kies ik best?

   Startanimator of animator?

   Startanimatorcursus: spelbeleving voor jonge nieuwkomers

   De cursus startanimator is er speciaal voor jongeren die nog niet lang in België zijn en nog niet goed Nederlands spreken. Voor hen is het soms moeilijk om de cursus animator te begrijpen, omdat er daar ook wel wat theorie aan bod komt. Tijdens de cursus startanimator worden de jongeren voorbereid om kinderen en jongeren te begeleiden op kampen en vakanties.

   Tijdens de zomervakantie kunnen ze al mee op kamp met Tumult of met een andere organisatie. Daar begeleiden en animeren ze mee, waar dat al kan. Met de hulp van animatoren en hoofdanimatoren mogen ze op hun eigen tempo aan de slag. Maar spelbeleving staat centraal: ze ontdekken zelf al spelend en met alle zintuigen hoe een kamp en spelletjes in elkaar zitten.

   Een startanimator krijgt tijdens de cursus en op kamp dus tijd om te ontdekken wat op kamp gaan nu echt is.

   Animatorcursus: zelf een spel in elkaar boksen

   Iemand die de cursus animator volgt, moet voldoende Nederlands begrijpen. De instructeurs brengen de inhoud heel speels en interactief, maar er zijn ook theoretische stukken waarvoor je toch al voldoende Nederlands moet verstaan.

   Van iemand die een cursus animator volgt, wordt verwacht dat die na de cursus zelfstandig een spel in elkaar kan steken bij Tumult of een andere organisatie en dat spel ook voor een groep kan uitleggen. Natuurlijk helpen de hoofdanimatoren hen daar wel bij. Maar het is belangrijk dat je je al voldoende comfortabel voelt in de Nederlands taal.

   Let op: wij besteden geen specifieke aandacht aan juist Nederlands. Het gaat om de durf en de goesting om te spreken. Je moet je boodschap kunnen overbrengen aan kinderen en andere animatoren.

   Help! Ik twijfel.

   Wanneer je twijfelt, dan stellen wij eerder de cursus startanimator voor. Wanneer je die cursus volgt, kun je tijdens de zomer ook mee op kamp. En dan ontdek je op jouw tempo het hele kampgebeuren. Wil je uiteindelijk toch al een spel uitleggen? Dan kan dat zeker! Je wordt daarbij geholpen door andere animatoren en de hoofdanimator.

   Een jaar later kan je dan mee op de animatorcursus. Je Nederlands zal weer iets beter zijn, je zal veel hebben geleerd van je startanimatorcursus én je bent dan al eens mee geweest op kamp. Daardoor begrijp je makkelijker waarover het gaat. Vergeet niet dat veel van de jongeren op de animatorcursus wel geboren zijn in België en vaak een beter beeld hebben van het jeugdwerk in Vlaanderen, omdat ze er zelf als kind naartoe gingen.

   Het is jammer als je te vroeg animatorcursus volgt. Dan mis je misschien een aantal belangrijke zaken, die je een jaartje later beter had begrepen.

   Plus: als je kiest voor startanimator, kan je één keer meer op cursus dan wie meteen voor animator gaat. En cursus is heel plezant!

   Ben je nog steeds bang om verkeerd te kiezen? Op de eerste cursusdag is het nog mogelijk om van cursus te veranderen. Die eerste dag staat sowieso in het teken van kennismaken. Voor het avondeten doen we alles met alle startanimatoren, animatoren, animasters en hoofdanimatoren samen. De instructeurs helpen je op dat moment met je keuze en geven je advies.

   Nog meer advies nodig? Contacteer ons via cursus@tumult.be of 015 43 56 96.

   Over mijn inschrijving

   Tot wanneer inschrijven?

   Je kan inschrijven zolang er plaats is. Soms is dat zelfs tot een dag voor de cursus.

   De website vermeldt steeds of de cursus bijna volzet of helemaal volzet is en of er dan wel nog plaats is op de wachtlijst.

   Heeft de wachtlijst zin?

   Op de wachtlijst staan, heeft zeker zin.

   Zolang er nog geen 10 anderen voor jou op de wachtlijst staan, is de kans nog steeds groot dat je mee kan op cursus.

   Heel wat jongeren op onze cursus hebben een onzeker verblijf in België, waardoor ze een week voor de cursus soms nog moeten afhaken.

   Inschrijving aanpassen?

   Kloppen de contactgegevens niet? Ben je iets vergeten invullen op de medische fiche? Wil je ons toch nog iets extra vertellen?

   Er zijn 2 manieren om iets aan te passen aan je inschrijvingsgegevens:

   1. Neem de ontvangstbevestiging van je aanvraag erbij, deze kreeg je normaal in je mailbox. Daarin vind je alle gegevens die je ons doorgaf. Noteer de antwoorden die aangepast moeten worden. Dat mailtje mag je dan terugsturen naar cursus@tumult.be. Wij voeren de gegevens dan in.
   2. Bel ons even op: 015 43 56 96.

   Hoe kan ik annuleren?

   Annuleren kan altijd. Soms zijn daar wel annulatiekosten aan verbonden.

   Annuleren kan kosteloos tot één week voor de start van de cursus. We vragen natuurlijk wel dat je hier geen misbruik van maakt.

   Bij annulering binnen de laatste week voor de start van de cursus betaal je een administratieve kost van 30 euro.

   Een deelnemer die op de startdag van de cursus annuleert of niet opdaagt op cursus, betaalt de volledige factuur.

   Na de cursus

   Waar kan ik stage doen?

   Na een cursus volgt normaal een stage. Een stage is een kamp (of speelplein) waar je minstens 50 uur kan oefenen wat je leerde op cursus.

   Als de stage goed verloopt, ben je geslaagd als startanimator, animator, animaster of hoofdanimator. Volgde je de cursus animator of hoofdanimator? Dan krijg je na een geslaagde stage ook je officiële attest van de Vlaamse overheid.

   Wij hopen natuurlijk dat jij jouw stage doet op de Tumult-kampen in de zomer. Die vind je ook terug op onze website. Tijdens de cursus overlopen we alle mogelijkheden bij Tumult. Je kan dan op cursus ook meteen al je voorkeuren aangeven.

   Na een cursus met een officieel attest (animator of hoofdanimator) kan je je stage ook doen bij een andere organisatie die kampen of speelpleinen organiseert. Of bij je eigen Chiro, Scouts, KSA, ... Je vindt alle mogelijke stageplaatsen buiten Tumult terug op www. mijnkadervorming.be.

   Contact houden?

   Je kan tijdens de cursus gewoon zelf contactgegevens uitwisselen met andere deelnemers en instructeurs. Zo kan je ook na het kamp contact houden met elkaar.

   Tumult kan omwille van de privacy zelf geen contactgegevens doorgeven. We kunnen op jouw vraag wel jouw contactgegevens doorgeven aan iemand, met de vraag of die persoon jou dan wil contacteren. Zo verloopt alles met toestemming.

   Een officieel attest?

   De cursussen animator en hoofdanimator leiden naar een officieel attest van animator of hoofdanimator in het jeugdwerk. Deze cursussen worden georganiseerd volgens de richtlijnen van de Vlaamse Overheid.

   Je krijgt dit attest wel pas nadat je de cursus en de verplichte stage succesvol hebt afgerond.

   De startanimatorcursus is een cursus die Tumult zelf ontwikkelde voor jonge nieuwkomers. Ook de animastercursus is door Tumult zelf ontwikkeld, omdat we merkten dat de stap naar hoofdanimator soms te groot is. Voor deze twee cursussen krijg je geen officieel attest. Je krijgt wel een fijne en boeiende week, veel mooie herinneringen en nuttige praktijkervaring.

   Waar is attest geldig?

   De attesten van animator en hoofdanimator zijn erkend binnen heel Vlaanderen.

   Na je cursus bij Tumult kies je al zelf waar je je stage loopt. Dit kan op de Tumult-kampen, maar het kan ook bij een speelplein, de jeugdbeweging in je buurt of bij een andere kamporganisatie.

   En na een geslaagde stage kan je met je attest dus aankloppen bij elke Vlaamse jeugdorganisatie.

   Zijn er foto's?

   De cursusverantwoordelijke zal jullie de link naar het fotoalbum van het de cursus bezorgen.

   Enkele weken na de cursus komen de foto's online.

   Andere vragen

   Slapen jongens en meisjes apart?

   Er zijn altijd voldoende slaapkamers op onze cursussen, waar je samen slaapt met de andere deelnemers. Jongens en meisjes slapen altijd apart.

   Ramadan op cursus?

   Van 2022 tot 2024 vallen onze cursussen samen met de Ramadan. Een deel van onze deelnemers en instructeurs doet mee aan de Ramadan.

   Omdat het spijtig zou zijn als de cursus voor sommigen niet zou kunnen doorgaan, bedachten we samen met onze vrijwilligers, moslim en niet-moslim, oplossingen om de cursus ook tijdens de Ramadan voor iedereen haalbaar te maken.

   Een cursus blijft natuurlijk steeds wel intens en vermoeiend. Ook als je meedoet aan de Ramadan, verwachten we dat je het volledige programma meedoet. We  vertrouwen op jouw inschatting of dat voor jou haalbaar is. Hopelijk kunnen we er samen een fijne cursus van maken!

   Souf, Linde en Mahabba leggen in deze explainer video uit hoe we de combinatie van cursus en Ramadan aanpakken.

   Bekijk de video

   Ontdek onze andere activiteiten

   Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 30 jaar.

   Swipe voor een eerste indruk. Ga verder naar ons volledige aanbod.

   Een vraag over

   animatorcursussen?

   Inne Marreel

   mijn lasagne

   zij/haar
   Kampen
   Animatorcursussen

   inne@tumult.be

   015 79 26 15

   0487 71 06 74

   0487 71 06 74

   Inne Tumult

   De lasagne van Inne

   Iedereen is een lasagne. Niemand is maar één iets. We bestaan allemaal uit laagjes. Welke laagjes delen jij en ik?

   Antwerpenaar, snowboarden, vrouw, circus, scouts, manusje-van-alles (lees: leergierig en curieus), retro (koers)fietsen, ...