Cursus

Instructeur

Wil jij graag jouw liefde voor kampen en jeugdwerk overbrengen door animatorcursussen te begeleiden? Of wil jij ook door vormingen te begeleiden andere jonge leiding versterken in belangrijke thema’s, bv. binnen het vormingsaanbod van Tumult? Dan is een cursus instructeur iets voor jou.

Ontdek hieronder alles over onze instructeurscursus.

Ben je al instructeur in het jeugdwerk of heb je veel ervaring? Zin om mee Tumult te maken? Kijk bij ‘Vrijwilliger worden’ om cursussen of vormingen bij Tumult te begeleiden.

3

Over de instructeurscursus

Wie gaat er mee?

Op de cursus instructeur gaan er in totaal 12 deelnemers mee. Ook op deze cursus mikken we graag op een superdiverse groep deelnemers. Het maakt niet uit waar je geboren bent, iedereen is welkom!

Je kan mee op instructeurscursus vanaf het jaar waarin je 18 jaar wordt, als je al een attest van hoofdanimator (of veel ervaring) hebt.

Wat leer je op cursus?

Op een cursus van Tumult moet je niet gewoon luisteren. We laten je liever eerst doen om er dan over na te denken. We pakken onze cursussen speels en interactief aan.

Tijdens de instructeurscursus cursus leer je:

  1. Verschillende begeleidershoudingen gebruiken.

  Op instructeurscursus leer je verschillende begeleidershoudingen kennen. Je wordt uitgedaagd om te reflecteren over je eigen houding als begeleider.

  2. Feedback geven en feedback krijgen.

  Als instructeur op een (hoofd)animatorcursus zal je ongetwijfeld deelnemers moeten coachen. Daarom leer je op instructeurscursus hoe je aan anderen feedback kan geven. Daarnaast krijg je zelf ook veel feedback van je medecursisten én van de ervaren instructeurs die je tijdens deze cursus coachen.

  3. Nadenken over de leerstijl van je deelnemers.

  Als instructeur geef je de ene keer vorming aan 16-jarige animatoren in wording, de andere keer aan ervaren hoofdanimatoren. Elke groep is anders. Daarom is het van belang om in te spelen op de noden en verwachtingen van de groep. Je past telkens je begeleidingshouding aan aan de groep.

  4. Heel veel methodieken kennen.

  Methodieken 1.0, methodieken 2.0 én methodieken 3.0. In drie delen ontdek je op onze instructeurscursus verschillende werkvormen om informatie aan anderen door te geven. Met een rugzak vol methodieken geef je anderen iets mee op een interactieve en speelse manier.

  5. Hoe je een workshop maakt en geeft.

  Tijdens het eerste weekend maak je een eigen vorming. Tijdens het tweede weekend geven jij en een medecursist die vorming aan een groepje (hoofd)animatoren. Tijdens het laatste weekend evalueren we samen alle gegeven vormingen. Tijdens de cursus pas je dus alles wat je leert al meteen praktisch toe.

  Op het einde van een propvolle dag ervaringsgericht leren, bouwen we standaard een reflectiemomentje in. Je staat dan stil bij wat je leerde: over jezelf, over de groep, over activiteiten opzetten. Dat is ook het ideale moment om extra verwachtingen, wensen of frustraties te uiten.

  Krijg ik een attest na de cursus?

  Nog niet meteen na de cursus.

  Pas na een geslaagde stage op een cursus of vormingen bij een erkende jeugdwerkorganisatie ontvang je een officieel attest, erkend door de Vlaamse overheid. Je bent dan instructeur in het jeugdwerk.

  Lees bij ‘FAQ | Na de cursus’ meer over stages.

   Heb je nog vragen?

    Praktisch

   Data: 3 weekends (oktober ’23 – maart ’24)

   • 17-19 november 2023
   • 16-18 februari 2024
   • 8-10 maart 2024

   Locatie: Nog niet bekend

   Prijs: €180 *

   * Bekijk ‘FAQ | Over de kostprijs’ voor meer informatie over wat inbegrepen is, over gespreid betalen, korting of terugbetalingen,

   Bekijk de FAQ

   Hoe inschrijven?

   Inschrijven voor de instructeurscursus is heel eenvoudig. Klik op de knop om een plaats op de cursus aan te vragen.

   Let op: je doet een aanvraag, dat is nog geen inschrijving. Wij laten je binnen de 3 werkdagen weten of je ingeschreven bent of op de wachtlijst staat.

   Wil je inschrijven voor de cursus startanimator, animator, animaster of hoofdanimator? Dat kan via de pagina over de animatorcursussen.

   Kan een OC reserveren?

   Opvangcentra of andere organisaties die werken met jongeren met een onzeker verblijfsstatuut mogen (max. 3) plaatsen reserveren.

   Dat kan - zodra de inschrijvingen open zijn - via een mailtje naar cursus@tumult.be. Je mag ons de namen en andere gegevens, die je nog niet hebt, later bezorgen.

   Let op: we verwachten wel dat je ons op de hoogte houdt wanneer je minder plaatsen nodig hebt. Er staan zeker mensen te springen voor één van jouw vrijgegeven plaatsen.

   Wat gebeurt er vanaf mijn aanvraag?

   Hier lees je wat je van ons mag verwachten na je aanvraag.

   Stap 1: jouw aanvraag via de website

   Klik  hierboven op de knop 'Aanvragen' en vul het aanvraagformulier in. Je krijgt een automatische ontvangstbevestiging in je mailbox.

   Dit is nog geen bevestiging dat je mee kan.

   Stap 2: Tumult bevestigt of je mee kan

   We kijken je aanvraag na en we bevestigen binnen de 3 werkdagen of je mee kan op cursus of op de wachtlijst staat.

   In bepaalde gevallen kan het ook zijn dat we je één van onze andere cursussen zullen aanraden.

   Stap 3: Tumult stuurt Infobrief en factuur

   Ten laatste 2 weken voor de cursus ontvangt je van ons de infobrief en factuur voor je deelname.

   • In de infobrief vind je alle details over wat je moet meenemen en herhalen we nog eens waar en wanneer je verwacht wordt.
   • Je vindt ons IBAN-nummer op de factuur. Vermeld zeker het factuurnummer bij je overschrijving.

   Bekijk 'FAQ | Over de kostprijs' voor meer informatie over wat ingebegrepen is, over gespreid betalen, korting of terugbetalingen, ...

   Stap 4: jij bent op cursus!

   We kijken ernaar uit om met jou op cursus te gaan. Tot dan!

   Kan je toch niet meer mee? Bekijk de annulatievoorwaarden bij 'FAQ | Over mijn inschrijving'.

   Frequently asked questions

   Wie, wat, hoe?

   Wie gaat er mee?

   Een instructeurscursus beleef je in een gezellig groepje van 12 jongeren die de cursus volgen.

   Ze worden begeleid door 3 instructeurs en 3 koks zorgen voor heerlijke maaltijden.

   Onze cursussen staan open voor iedereen.

   We organiseren één cursus speciaal op maat van wie nieuw is in België. Binnen de andere cursussen gaan we graag voor een diverse mix van jongeren met roots van Anzegem tot Zuid-Soedan.

   Tussendoor naar huis?

   Als je je inschrijft voor de instructeurscursus, moet je het volledige programma volgen.

   De cursus bestaat uit 3 weekends met overnachtingen die je samen in groep beleeft. Het is belangrijk voor de groepsdynamiek dat iedereen alles kan meemaken.

   Bij de instructeurscursus hoort een officieel attest. We kunnen geen attest geven aan deelnemers die een deel van het programma misten.

   In heel uitzonderlijke gevallen én als het vóór de cursus besproken is met de cursusverantwoordelijke van Tumult, staan we toe dat iemand een klein stukje van de cursus mist. Als je daardoor bepaalde inhoud gemist hebt, krijg je daar een vervangende opdracht over.

   Over de kostprijs

   Wat is inbegrepen?

   In de prijs van de instructeurscursus zijn alle overnachtingen, activiteiten, begeleiding/vorming en maaltijden inbegrepen.

   Wat is er niet inbegrepen in die prijs?

   • Je vervoer van en naar de cursus
   • Wat je ’s avonds in de bar drinkt (40 cent voor non-alcoholisch drankjes, 80 cent voor alcoholische dranken)
   • Een trui van Tumult (15 euro)

   Natuurlijk moet je ook zelf je bagage voorzien. Wat er in je koffer moet, lees je in de infobrief die je ten laatste 2 weken voor de cursus ontvangt.

   Is er korting mogelijk?

   Tumult doet haar best om lage prijzen aan te bieden voor elke cursus.

   Er bestaan een aantal opties om een deel van je inschrijvingsgeld terug te krijgen. Kijk hiervoor bij de andere FAQ over de kostprijs.

   Je kan bij Tumult ook in schijven betalen. Je betaalt dan een eerste schijf voor de cursus. De andere schijven kun je na de cursus betalen. Het aantal schijven en hoeveel er betaald wordt per schijf, wordt onderling afgesproken. Contacteer onze cursusverantwoordelijke om deze afspraken te maken: cursus@tumult.be of 015 43 56 96.

   Is de prijs nog steeds te hoog? Contacteer onze cursusverantwoordelijke om samen naar een oplossing te zoeken: cursus@tumult.be of 015 43 56 96.

   Welke terugbetalingen?

   Bij de cursussen met een officieel attest (animator, hoofdanimator, instructeur) kan je (een deel) van je inschrijvingsgeld terugkrijgen via de jeugddienst van je gemeente. Op het einde van de cursus krijg je hiervoor een formulier mee.

   Op de website van VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) kan je nakijken hoeveel jouw gemeente terugbetaalt.

   Overzicht per gemeente

   Soms betalen ook ziekenfondsen een deel van dit inschrijvingsgeld terug. Dat kan met hetzelfde formulier.

   Van de cursussen zonder officieel attest (startanimator en animaster) zullen sommige gemeentes soms ook een deel terugbetalen. Dit kan je best zelf even navragen bij de jeugddienst van je gemeente.


   Een woordje uitleg voor jouw jeugddienst:

   • De startanimatorcursus is een cursus die Tumult speciaal ontwikkelde voor jonge nieuwkomers. Je krijgt er geen officieel attest voor van de Vlaamse overheid, maar zo’n cursus is van grote meerwaarde voor de jongere en voor de samenleving. Tumult is wel een erkende Vlaamse jeugdwerkvereniging.
   • De animastercursus is een cursus die Tumult speciaal ontwikkelde voor animatoren die graag nog sterker willen worden, maar die de stap naar hoofdanimator nog te groot vinden. Ook deze cursus heeft dus een meerwaarde, als tussenstap of als eindpunt.

   Als je wil dat wij je gemeente proberen overtuigen om je inschrijvingsgeld (deels) terug te betalen, laat het dan even weten via cursus@tumult.be of 015 43 56 96.

   Over eten

   Wat met allergieën?

   Onze vrijwillige koks houden zeker rekening met allergieën.

   Zij baseren zich daarvoor op de medische fiche. Vul deze goed in. Soms contacteren wij je om nog wat meer duidelijkheid te krijgen over de allergie en eventueel even te overleggen.

   Is er ook halalvlees?

   Als er een halalslager in de buurt is, voorzien we zo vaak mogelijk halalvlees. Helaas kunnen we geen garanties geven dat het altijd lukt.

   We zorgen dan wel steeds voor een alternatief: kip, vis, vegetarisch, … In het inschrijvingsformulier kan je je precieze voorkeuren aanduiden. 

   Over vervoer

   Hoe raak jij op cursus?

   We raden aan om met de trein te komen. We gaan altijd op cursus in de buurt van een station, op wandelafstand van de weekendlocatie.

   Als je met de auto komt, mag je gewoon rechtstreeks naar de weekendlocatie komen.

    

   Over verzekeringen

   Ben ik verzekerd?

   Natuurlijk. Elke deelnemer (en instructeur) is verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

   Verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen zijn niet verzekerd.

   Ook zonder verblijfspapieren?

   Ja. Tumult verzekert iedereen. Ook jongeren die in een asielprocedure zitten of jongeren zonder papieren zijn dus verzekerd op cursus.

   Over mijn inschrijving

   Tot wanneer inschrijven?

   Je kan inschrijven zolang er plaats is. Soms is dat zelfs tot een dag voor de cursus.

   De website vermeldt steeds of de cursus bijna volzet of helemaal volzet is en of er dan wel nog plaats is op de wachtlijst.

   Heeft de wachtlijst zin?

   Op de wachtlijst staan, heeft zeker zin.

   Zolang er nog geen 3 anderen voor jou op de wachtlijst staan, is de kans nog steeds groot dat je mee kan op cursus.

   Inschrijving aanpassen?

   Kloppen de contactgegevens niet? Ben je iets vergeten invullen op de medische fiche? Wil je ons toch nog iets extra vertellen?

   Er zijn 2 manieren om iets aan te passen aan je inschrijvingsgegevens:

   1. Neem de ontvangstbevestiging van je aanvraag erbij, deze kreeg je normaal in je mailbox. Daarin vind je alle gegevens die je ons doorgaf. Noteer de antwoorden die aangepast moeten worden. Dat mailtje mag je dan terugsturen naar cursus@tumult.be. Wij voeren de gegevens dan in.
   2. Bel ons even op: 015 43 56 96.

   Hoe kan ik annuleren?

   Annuleren kan altijd. Soms zijn daar wel annulatiekosten aan verbonden.

   Annuleren kan kosteloos  tot 24 uur voor de start van de cursus. We vragen natuurlijk wel dat je hier geen misbruik van maakt.

   Bij annulering binnen 24 uur voor de start van de cursus betaal je een administratieve kost van 10 euro.

   Een deelnemer die niet opdaagt op cursus, betaalt de volledige factuur.

   Na de cursus

   Waar kan ik stage doen?

   Na een cursus volgt normaal een stage. Een stage is een cursus of een reeks vormingen waar je minstens 50 uur kan oefenen wat je leerde op instructeurscursus.

   Als de stage goed verloopt, ben je geslaagd als instructeur. Je krijgt dan ook je officiële attest van de Vlaamse overheid.

   Wij hopen natuurlijk dat jij jouw stage doet op één van de cursussen van Tumult of binnen het vormingsaanbod van Tumult. Tijdens de cursus overlopen we alle mogelijkheden bij Tumult. Je kan dan op cursus ook meteen al je voorkeuren aangeven.

   Bij een instructeurscursus kan je je stage ook doen bij een andere organisatie die animatorcursussen of vormingen organiseert. Je vindt alle mogelijke stageplaatsen buiten Tumult terug op www. mijnkadervorming.be.

   Contact houden?

   Je kan tijdens de cursus gewoon zelf contactgegevens uitwisselen met andere deelnemers en instructeurs. Zo kan je ook na het kamp contact houden met elkaar.

   Tumult kan omwille van de privacy zelf geen contactgegevens doorgeven. We kunnen op jouw vraag wel jouw contactgegevens doorgeven aan iemand, met de vraag of die persoon jou dan wil contacteren. Zo verloopt alles met toestemming.

   Een officieel attest?

   De cursus instructeur leidt naar een officieel attest van instructeur in het jeugdwerk. Ze wordt georganiseerd volgens de richtlijnen van de Vlaamse Overheid.

   Je krijgt dit attest wel pas nadat je de cursus en de verplichte stage succesvol hebt afgerond.

   Waar is attest geldig?

   Het attest van instructeur is erkend binnen heel Vlaanderen.

   Na je cursus bij Tumult kies je al zelf waar je je stage loopt. Dit kan op de Tumult-kampen, maar het kan ook bij een speelplein, de jeugdbeweging in je buurt of bij een andere kamporganisatie.

   En na een geslaagde stage kan je met je attest dus aankloppen bij elke Vlaamse jeugdorganisatie.

   Zijn er foto's?

   De cursusverantwoordelijke zal jullie de link naar het fotoalbum van het de cursus bezorgen.

   Enkele weken na de cursus komen de foto’s online.

   Andere vragen

   Slapen jongens en meisjes apart?

   Er zijn altijd voldoende slaapkamers op instructeurscursus, waar je samen slaapt met de andere deelnemers. De mogelijkheid is er altijd om apart te slapen. We laten de keuze aan de deelnemers.

   Ontdek onze andere activiteiten

   Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 30 jaar.

   Swipe voor een eerste indruk. Ga verder naar ons volledige aanbod.

   Een vraag over

   instructeurscursus?

   Inne Marreel

   mijn lasagne

   zij/haar
   Kampen
   Animatorcursussen

   inne@tumult.be

   015 79 26 15

   015 79 26 15

   Inne Tumult

   De lasagne van Inne

   Iedereen is een lasagne. Niemand is maar één iets. We bestaan allemaal uit laagjes. Welke laagjes delen jij en ik?

   Antwerpenaar, snowboarden, vrouw, circus, scouts, manusje-van-alles (lees: leergierig en curieus), retro (koers)fietsen, ...