Api: Aanspreekpersoon Integriteit *

Als iemand bij Tumult (fysiek, psychologisch, seksueel, …) over jouw grenzen gaat, kan je praten met onze API’s.

Je kan in alle vertrouwen met hen praten, want onze API’s hebben discretieplicht. Je kan kiezen uit 2 API’s: een beroepskracht of een vrijwilliger.

* Iedere jeugdorganisatie is verplicht om een Aanspreekpersoon Integriteit of API te hebben.

3

Een API, wat en waarom?

API staat voor Aanspreekpersoon Integriteit.

1. Integriteit?

Het kan gebeuren dat je iets meemaakt wat je niet fijn vindt, waarbij iemand over jouw grenzen heen gaat. Dat noemen we ‘grensoverschrijdend gedrag’. Of, met een nog moeilijker woord, een ‘schending van jouw integriteit’.

Dat kan op een fysieke manier (bv. agressie) maar ook psychologisch (bv. beledigen) of seksueel (bv. aanrakingen die je niet leuk vindt). Ook pesten valt onder grensoverschrijdend gedrag.

Het gaat dus over gebeurtenissen en gedrag dat niet oké is.

2. Een aanspreekpersoon?

Daarom vinden we het belangrijk dat je over zo’n zaken met iemand kan praten. Ook als je ziet of hoort dat er iets bij iemand anders gebeurt, vinden we dat je ergens terecht moet kunnen om daarover te praten.

De Vlaamse minister van Jeugd vond dat ook. Daarom besliste die dat elke jeugdwerkorganisatie (zoals Tumult) verplicht een aanspreekpersoon moet hebben waar je terecht kan met een melding van grensoverschrijdend gedrag.

Geen zin om te lezen? Deze video vertelt kort wat een API is en waarom Tumult een API heeft.

Voor wie?

De API is er voor iedereen binnen Tumult.

Een vrijwilliger, een deelnemer aan één van onze vele activiteiten (kampen, inleefreizen, vormingen, …), de begeleiders of ouders van de kinderen, zelfs een beroepskracht kan terecht bij onze API’s.

Hoe werkt het?

Een API zal …

1. Eerst en vooral luisteren naar jouw verhaal.

2. Met jou bekijken waar en hoe er geholpen kan worden om het probleem aan te pakken.

Onze API’s hebben discretieplicht, dat wil zeggen dat wat je zegt zoveel mogelijk vertrouwelijk blijft. Soms kan een API niet anders dan toch extra hulp in te schakelen, maar daar zal die jou altijd over informeren.

Contacteer onze API’S

Tumult heeft 2 API’s, één beroepskracht en één ervaren vrijwilliger. Je mag zelf kiezen wie je contacteert.

Emy Snelders
Stafmedewerker

+32 (0)468 29 19 20

Margo Van De Voorde
Ervaren vrijwilligster

+32 (0)489 09 19 28

Kan ik niet meer terecht bij andere beroepskrachten?

Natuurlijk wel!

Als je ergens mee zit, staan zij nog altijd klaar om jou te helpen. Twijfel dus niet om naar hen te gaan. Je vindt hun contactgegevens op het overzicht van onze beroepskrachten.

De API is er als extra hulp. Ook onze beroepskrachten kunnen bij de API terecht voor advies, hulp of een extra paar hersenen om mee na te denken.