Cursus startanimator

De startanimatorcursus is er voor iedereen die nog niet lang in België is, maar graag een animator wil worden. Op een speelse en actieve manier leer je hoe je een spel maakt en uitlegt, hoe je een basis EHBO gebruikt, hoe je kinderen kunt belonen en straffen.

Na de cursus kun je met Tumult of een andere organisatie mee op kamp en het jaar erna kun je de cursus animator volgen. De cursus startanimator is voor jou dé ideale start om je weg te vinden in het jeugdwerk.

Wanneer is de cursus startanimator iets voor jou?

 • Je bent graag actief bezig in je vrije tijd
 • Je houdt van kinderen
 • Je ontmoet graag nieuwe mensen
 • Je hebt zin voor verantwoordelijkheid
 • Je wilt je tijdens je vrije tijd graag inzetten als begeleider op kamp bij Tumult, het speelplein in je gemeente of de jeugdbeweging.
 • Je kent nog niet zo goed Nederlands en wilt veel spelletjes leren kennen
 • Je wordt in 2018 minstens 16 jaar.

Inschrijven

Schrijf je nu in!
Opgepast: de cursus is reeds volzet. Je kunt je echter wel nog inschrijven voor de wachtlijst.

Kostprijs?

De prijs bedraagt 90 euro. Een verminderde prijs is mogelijk, vraag ernaar bij Marieke: marieke@tumult.be of 015/43.56.96. In de cursusprijs zijn overnachtingen en maaltijden inbegrepen.

Je moet enkel nog voor je vervoer naar de cursus voorzien. We wachten de deelnemers op aan het station in De Pinte. ’s Avonds kan je nog een drankje kopen in de bar (40 cent voor een non-alcoholisch drankje, 80 cent voor alcoholische dranken). Wil je een trui van Tumult kopen, dan kost die 10 euro, een T-shirt kost 7 euro.

Praktisch

De animatorcursussen vinden plaats tijdens de paasvakantie, van maandag 2 april tot zondag 8 april 2018.

Locatie is Domein Moerkensheide in De Pinte. De instructeurs van de cursus wachten je op de startdag op aan het station van De Pinte.

Hoe ziet een cursus eruit?

Op cursus zijn we met een groep van 15 tot 20 deelnemers bij de cursus startanimator. Er zijn ook 30 jongeren die de cursus animator volgen en 10 die de cursus hoofdanimator volgen. Samen met de kookploeg en de instructoren zijn we met een leuke bende op cursus!

We blijven een week lang in De Pinte. We blijven er eten en slapen. Er is een kookploeg aanwezig op de cursus. Zij maken lekker eten, zowel halal, vegetarisch als gewoon vlees. Heb je een allergie? Dan houden we daar rekening mee. 

Er zijn verschillende slaapkamers, waar je samen slaapt met de andere deelnemers. Jongens en meisjes slapen apart.

Verloop van de dag:

 • 8u: opstaan
 • 8u30-9u15: ontbijt
 • 10-12u30: eerste activiteit
 • 12u30-13u30: middageten
 • 14u-16u: activiteit
 • 16u-16u30: pauze
 • 16u30-18u30: activiteit
 • 18u30-20u: avondeten
 • 20u-22u30: activiteit
 • Na de laatste activiteit kan je gaan slapen of drink je nog gezellig iets in de bar, speel je nog een gezelschapspelletje, trek je selfies met je nieuwe vrienden, of je kan zelfs nog een beetje dansen. Om 1u gaan we ten laatste slapen.

Wanneer je inschrijft voor de startanimatorcursus betekent dit dat je ook het volledige programma van de cursus volgt.

Wat leer je tijdens de cursus?

Deze cursus is aangepast aan jongeren die nog weinig Nederlands kunnen en geen ervaring hebben in het jeugdwerk. Zij hebben vaak ook nog geen ervaring als deelnemer aan het jeugdwerk, zodat daarop reflecteren onmogelijk is. Ze beheersen de taal nog niet helemaal of kijken op andere manieren naar de rol van begeleider. 

Deze cursus is dus gericht op beleving. In deze cursus leer je wat op kamp gaan betekent. Je leert wat animatoren zoal moeten doen op een kamp. Je leert een heleboel spelen en activiteiten kennen, die je in de zomer samen met de kinderen kunt doen: kennismakingsspelen, veilig en creatief op tocht, een bosspel, een knutselactiviteit, zelf verzonnen sporten, een dansworkshop, samenwerkingsopdrachten, duels, strategische spelen, verkleedpartijen, quiz… Er zijn ook sessies over  de leefwereld van kinderen, de opbouw van een kamp en de rol van de begeleiding. Je leert dit door het zelf te ervaren en beleven. 

Wat na de cursus?

Na de cursus kan je in de zomervakantie mee op kamp met Tumult als animator. Er zijn 9 kampen bij Tumult. Je kunt er alles over lezen op onze website

Het jaar nadien, wanneer je al eens mee ging op kamp (of ander jeugdwerkervaring opdeed) en je Nederlands wat beter is, kun je de cursus animator volgen. Voor die cursus krijg je een attest wanneer je een goeie stage deed. Stage doe je bij ons op kamp of bij een andere organisatie (vb speelpleinwerking).

Tumult organiseert daarnaast doorheen het jaar ook heel wat activiteiten voor de animatoren. Wanneer je mee gaat op cursus heb je meteen heel wat nieuwe vrienden, die je geregeld terug ziet. We gaan op weekend, organiseren een feestje, doen mee aan een voetbaltornooi,… Maar je kunt ook deelnemen aan andere projecten van Tumult zoals Bataljong of meegaan op inleefreis

Veelgestelde vragen

Is iedereen verzekerd? Tot wanneer kun je annuleren? Lees antwoorden op deze en andere vragen op de pagina Veelgestelde vragen.

Meer info?

Bel naar 015/43 56 96 of per mail naar marieke@tumult.be.