Nieuws

Een hart voor toeleiding: Saabiriin

3 juli 2024

Saabiriin is 25 jaar, woont in Mechelen en heeft een hart voor toeleiding: “Hobby’s helpen je vooruit. Dat maakt je tevreden over jezelf. En het is niet erg om de eerste te zijn die iets begint te doen. Broers, zussen, vrienden, … zullen wel volgen.”

Ze was zelf ooit nieuw in België, nu helpt ze andere jongeren die nieuw zijn om een hobby te vinden en zich zo sneller thuis te voelen in hun nieuwe land. Dat doet ze bij ons project Weg-Wijzers Mechelen.

Lees hieronder ons interview met Saabiriin.

Interview met Saabiriin:

Hoi Saabiriin, kan je jezelf even voorstellen?

Ik ben dus Saabiriin, 25 jaar en studeer dit jaar af als intercultureel medewerker. Ik doe nu stage bij Tumult en doe daar ook toeleidingen als Weg-Wijzer.

Ik doe heel graag toeleidingen. Ik wil dat echt doen om anderen te helpen. Ik heb ook het gevoel dat ik mezelf daarmee aan het helpen ben, het voelt als meer dan enkel stage lopen.

Omschrijf eens wat ‘toeleiden’ precies is.

Toeleiden is kinderen of jongeren helpen die nieuw zijn, vaak OKAN-jongeren, die de taal nog niet goed kunnen door met hen op zoek te gaan naar een hobby.

Ik zie mezelf daarin.

Hoe bedoel je?

Ik ben ook OKAN-leerling geweest, ik ben ook nieuw toegekomen in België. Toen was het voor mij heel moeilijk om een hobby te vinden en dingen voor mezelf te doen.

Ik durfde geen hulp vragen, was bang voor wat mensen zouden denken en schaamde me.

Ik weet dus hoe het voelt, en ik wil niet dat andere jongeren dat gevoel nog hebben. Daarom wil ik hen helpen.

Ik zou willen dat er vroeger ook iemand dat voor mij had gedaan. Als ik nu alle opties zie van wat je allemaal kan doen, denk ik “Jammer dat ik zo’n dingen niet had”. Ik wou zo’n dingen wel doen, maar dat ging niet.

Wat zou je dan graag gedaan hebben?

Ik zou heel graag leren skateboarden bijvoorbeeld. Of dansen en schaatsen wou ik ook altijd doen. Ook rolschaatsen leek me altijd leuk. Ik ga dat nu deze zomer proberen leren, ook al ben ik bang om te vallen.

Wat deed je vroeger dan wel in je vrije tijd?

Gewoon thuis blijven, eten, een film kijken, …

Ik deed wel dingen met vrienden soms, maar kon niet doen wat ik echt graag wou.

Hoe is het dan voor jou om jongeren te kunnen helpen?

Ik heb het gevoel gekregen dat ik iets bereikt heb, dat ik echt iets gedaan heb. Iemand helpen, iemand echt iets geven, dat is heel tof.

Ik heb bijvoorbeeld een jongere toegeleid naar de zwemclub. Dat deed hij ook in zijn land van herkomst. Hij was een hele goede zwemmer en had me video’s getoond van vroeger. Hier wist hij niet waar hij naartoe moest of hoe hij moest starten, dus heb ik hem daarmee geholpen. Die avond nog stuurde hij mij een bericht dat hij heel blij was. Dat maakte mij ook gelukkig.

Ik voel me daar dan echt goed bij. Ik heb het gevoel dat ik iets goed gedaan heb en ook nog iets bijgeleerd heb.

Waarom vind je toeleidingen naar hobby’s zo belangrijk?

Een hobby hebben is gewoon leuk. Het is leuk om ergens beter in te worden en jezelf te zien verbeteren. Je leert dingen bij en dat maakt je tevreden over jezelf. Dat helpt jou vooruit en zo kan je later ook anderen helpen.

Je wordt dan ook een voorbeeld voor je broers, zussen, vrienden, … Zij gaan dan ook iets beginnen doen. Zo zijn er meer en meer mensen. Het is niet erg om de eerste te zijn die iets begint te doen, de anderen zullen wel volgen.

Soms zijn jongeren wat bang dat ze niemand kennen in een club, heb je daar dan advies voor?

Gewoon proberen! Ik weet het: dat is makkelijk om te zeggen, maar moeilijk om te doen. Maar probeer het gewoon eens. En je kan altijd hulp vragen, mensen gaan je niet opeten.

Waarom zou je andere jongeren aanraden om ook Weg-Wijzer te worden?

Als Weg-Wijzer help je niet alleen anderen, maar ook jezelf. Je leert nieuwe dingen over jezelf. En je doet ook gewoon leuke dingen met anderen, je ontmoet altijd toffe mensen en helpt jongeren. Ik zou het iedereen aanraden.

Dankjewel, Saabiriin, om zo mooi over je engagement te vertellen.